BRUHAJOČI OGNJENIK

Temo o vulkanih smo si izbrali, ker so se otroci v tednu brez igrač igrali, da skačejo iz vulkana...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

UVAJANJE OTROKA V VRTEC

Ko se staršem rodi otrok je to za njih edinstven in neponovljiv in ko ta otrok pride v vrtec jih je tam prav tako veliko edinstvenih in neponovljivih. V vrtcu znamo videti in opaziti vse te edinstvene in neponovljive otroke in skupaj delujemo kot celota.

Večina otrok se vključi v vrtec v najnežnejšem razvojnem obdobju, njihov prihod iz varnega, poznanega domačega okolja je potrebno olajšati in ga narediti čimbolj prijetnega.
Pomembno je, da starši otroka pripravijo na novo okolje, se pogovarjajo o vrtcu, vzgojiteljicah in drugih otrocih. S tem pripomorejo k lažjemu vključevanju otroka v novo okolje. Tudi če mislite, da otrok še ne razume, vam zaupa in zelo dobro zazna vaše občutke ob pogovoru o vrtcu. Zato je potrebno, da najprej starši spoznate in se prepričate o vrtcu in vzgojiteljicah, tako boste lažje in bolj samozavestno pripeljali otroka v vrtec. Zaupanje med vzgojiteljem in starši je zelo pomembno, kjer gradimo obojestransko spoštovanje. Starševsko nezaupanje otrok takoj začuti: »Če je vznemirjena mami, potem imam dober razlog, da sem vznemirjen tudi jaz!« Stisko ima prav vsak starš, gledati kako otrok joče ob slovesu, kako ga drugi otrok porine, kako mu morda ne bo všeč hrana, počitek,… Zato pozitivni odnosi s strokovnimi delavci in navezovanje stikov z drugimi starši težave in probleme zelo omili ali celo prepreči.

Uvajalno obdobje je potrebno, vendar naj ne traja preveč dolgo. Starši se na kratkem sestanku najprej pogovorijo z vzgojiteljem o poteku dela v vrtcu, o uvajalnem obdobju, otrokovih značilnostih, posebnostih, predstavijo svoja pričakovanja in strahove. Prve dni je otrok v vrtcu kratek čas, ki ga postopno podaljšujemo, odvisno od odziva otroka. Ko je starš skupaj z otrokom v igralnici naj se vključuje v vse dejavnosti, saj z zgledom in zaupanjem največ pokaže otroku. Odhod starša naj bo hiter in kratek, predvsem naj starši ne reagirajo čustveno na čustva svojega otroka oz. jok, saj mu vzgojitelj zelo hitro potem preusmeri pozornost na kaj zanimivega.

Otroku se ob uvajanju vzbudijo različna čustva- od jeze, hrepenenja po starših, razočaranja, pa tudi veselja in radovednosti po novem. Stiske otroka v uvajalnem obdobju so prehodne narave. Otrok je lahko nemiren, bolj razdražljiv, utrujen, lahko zavrača hrano, ne spi,… potrebno je nekaj potrpežljivosti in mirnosti.

Naj vam bo vstop v vrtec prijetna izkušnja, mi pa komaj čakamo, da se nam pridružijo novi obrazki.

Napisala: Alenka Zadnikar
Avgust 2021

Dostopnost