Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Pravljica o Koronavirusu

Nekje v zraku živi mali virus, z imenom Korona. Njegova želja je bila, da bi se lahko naselil pri vseh ljudeh, da bi videl kaj počnemo, ko nismo v v vrtcih, šolah, ter v službi. Najraje se je namreč naseljeval v otroke, kateri si niso dovolj pogosto umivali rok, ter niso kihali in kašljali v rokav. Korona virus zna leteti, in ima prav posebno čudežno moč. Spremeni se v zelo majhnega, da ga nihče ne opazi. Samo občutimo ga lahko. Takrat, ko se naseli v naše telo, lahko dobimo vročino, kašljamo, smrkamo, ali imamo glavobol.

Ker se tako zelo hitro naseli v ljudi, ter na različne predmete, je zaradi njega zbolelo že veliko ljudi.

Zato je prišla dobra vila in se odločila, da bo postavila pravila, kako ravnati, da nas Korona virus ne bi čisto vse obiskal. S čarobno palico je zaprla vse vrtce in šole. Vedela je, da virus ni zloben, ampak le radoveden.

Poklicala je vse otroke, in njihove najbližje, ter jih seznanila s svojo odločitvijo o preprečevanju širjenja Korona virusa.

Rekla jim je: «Dragi otroci, postavila bom pravila, katera boste vsi morali upoštevati. Enako vam bodo povedali tudi vaši najbližji. Pokazali vam bodo, kako si pravilno umivate roke, obrišete nos z robčki, ter vam povedali, kako zelo je pomembno, da kašljate v rokav, in ne v roko, ali v zrak«. Ker je Korona virus preveč radoveden, sem že zaprla vrtce in šole, da ne bi okužil vseh izmed vas.

Otroci so bili jezni, saj jim je dobra vila začasno vzela tudi prijatelje iz vrtcev in iz šol.

Zatem je iz skupine otrok izstopila pogumna deklica, katera je vedela, da lahko dobri vili zaupa, saj želi vsem samo dobro. Otrokom je obljubila, da se bodo kmalu zopet skupaj igrali in se objeli, ko bodo spet v vrtcu, ali v šoli, in jim Korona virus ne bo več nagajal. Do takrat pa naj se igrajo in učijo s starši in najbližjimi, kakor da bi bili v vrtcu ali šoli, ter jim pokažejo kaj vse že znajo.

Dobra vila je otrokom povedala še, da če sedaj nismo doma, nam Korona virus nagaja z boleznijo. Če bomo doma upoštevali navodila dobre vile in najbližjih, bodo otroci spet kmalu v vrtcih in v šolah, odrasli pa v službah.

Drug drugemu so obljubili, da bodo upoštevali navodila vile in najbližjih in niso bili več jezni na dobro vilo. Takrat je obljuba dobila čudežno moč.
Otroci so res ostali doma in sedaj počnejo ogromno lepih stvari. Poleg igre in učenja, imajo možnost, tako kot odrasli, tudi pomagati pri kuhanju, pri pospravljanju, zlaganju perila  in pospravljanju le tega v omare, brati kar želijo, ter se učiti na daljavo preko računalnikov. Vse, kar počnejo, je lahko zabavno.
Ko bo Korona virus ugotovil, da otroci upoštevajo pravila o preprečevanju virusov, se bodo lahko vrnili v vrtce in šole in med svoje prijatelje, ter sorodnike.

Tako bodo še bolj veseli drug drugega in hkrati bodo lahko zelo ponosni nase. Namreč, pripomogli bodo k temu, da se bo Korona virus poslovil in da se ne bo naselil prav pri vseh ljudeh.

Ko so bili doma, so se naučili, da je zelo pomembno ostati doma, če zboliš. Naučili pa so se tudi, da je res potrebno poskrbeti za osebno higieno.

Najbolj pa so občutili, kako zelo so pogrešali prijatelje, vzgojitelje, ter učitelje.
Dobra vila je ves čas opazovala otroke in bila ponosna na čisto vse. Zato bo čez nekaj časa zopet vzela čarobno palico in za vedno začarala Korona virusa v prijaznega metulja, ki bo odslej zdrav zabaval ljudi na naših zelenih travnikih.

 

Avtor je neznan, pravljico sem z interneta spremenila po svoje.

Nataša Božič

Dostopnost