Politika zasebnosti

Oglje ni samo za čevapčiče

V dar smo dobili knjigo Oglje ni samo za čevapčiče. Obležala je na knjižni polici in čakala na pravi trenutek. Pa se je res zgodil.

Nekega dne se mi je na tla streslo oglje v palčkah. Radovedni Ptiček me je vprašal, kaj je to?

To je bil pravi trenutek za novo temo in čas, da nova knjiga dobi veljavo.

Pa se je začelo. Na sredino igralnice sva postavili velik lonec in vanj položili papir. Le zakaj?

Papir smo zakurili in čakali, kaj se bo zgodilo…

Opazovali smo, kako papir gori, kakšne barve so plameni, kaj čutimo ob ognju, kakšen vonj zaznamo?

V loncu je nekaj ostalo. Le kaj?

Pepel.

Kadar čistiš peč, najdeš v pepelu črne koščke. To je oglje. Povsem čistemu oglju pravimo OGLJIK. Kaj pa lahko sploh počnemo s pepelom?

Ogljik pa je še marsikje. Vendar je tako dobro skrit, da ga ne vidimo.

PRAV PODKURITI MU MORAMO, DA GA IZBEZAMO IZ SKRIVALIŠČA.

Pa smo podkurili!

Z manjšo skupino otrok smo odšli v kuhinjo, kjer smo položili pločevinasti zamašek na vroč štedilnik. Nanj smo potresli žličko sladkorja.

Kaj se je zgodilo?

Iz sladkorja nastane najprej majhna luža. Pravimo, da se sladkor pri segrevanju tali. Luža je najprej rumankasta. To je karamel, iz njega delajo karamelne bombone. Rumena luža je na vročem štedilniku postajala vse bolj rjava. Pri tem se je močno kadilo in smrdelo. Nazadnje je na pokrovčku ostalo samo črno oglje. To je dober dokaz, da je v sladkorju skrit OGLJIK.

Kaj se zgodi s čevapčiči, če jih predolgo pustiš na žaru?

Ana je v vrtec prinesla oglje, ki ga uporabljamo za peko na žaru. Vrečo smo tipali in ugibali kaj je v njej. Nekateri so menili, da je v vrečki kamenje, nekateri les, Valentin pa je uganil, da je v vrečki oglje za čevapčiče.

Oglje smo zdrobili in ga položili na cedilo. Obarvano vodo (čaj) smo počasi zlivali na oglje na cedilu.  Voda je spremenila barvo. Vsi otroci so sami opravili poskus…

Oglje je skoraj čisti ogljik. Ogljik je tudi v svinčniku. Pravimo mu grafit. Ogljik je skrit v lesu. Pokaže se pri gorenju, ko les počrni.

Zdaj vemo, da oglje ni samo za čevapčiče!

Dostopnost