Bibe na morju

Z oddelkom prilagojenega programa smo konec maja letovali na Debelem rtiču. Za večino otrok je...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

1. april

Prvi april ali dan norčavosti (norcev), potegavščine, posmeha, smeha poln dan, je dan, ko se ljudje pošalijo na račun drugega. Nekateri pravijo, da je ta dan ostanek običajev spomladanskih festivalov, ki so jih praznovali v času spomladanskega enakonočja in so označevali konec zime in začetek pomladi. Slavja so se začela na dan starega leta (po julijanskem koledarju), 25. marca, končala pa so se sedem dni pozneje, natanko 1. aprila. Festivali so vključevali osebe, oblečene v smešne preobleke, ki so izvajale trike na prijateljih in neznancih, ter povzročale nered. Od kod naj bi izviral ta običaj ni natančno znano, prvi dokazi praznovanja tega dne pa segajo že v daljno leto 536 pred našim štetjem.

V Angliji je bil prvi april posredno omenjen že konec 14. stoletja, in sicer v  pripovedi Geoffreyja Chaucerja (angleški pisatelj, filozof), v kateri lisica ukane petelina.  V pripovedi piše, da se dogodek odvija 32. dne meseca marca, zato so zgodovinarji sklepali, da je imel pisatelj v mislih pravzaprav 1. april.

Po drugi razlagi naj bi prvič praznovali ta dan v Franciji, in to potem, ko je ta sprejela gregorijanski koledar (novo leto se začne prvega januarja). V 16. stoletju je francoski pesnik Eloy d’Amerval zapisal izraz poisson d’avril (aprilska riba), s čimer Francozi še dandanes imenujejo 1. april. Izraz naj bi izviral iz spomladanskih časov, ko je bilo v rekah in potokih polno rib, ki so se zlahka pustile ujeti. Tisti, ki so vztrajali pri starih navadah in novo leto slavili v tednu med 25. marcem in 1. aprilom, so bili deležni šal in zbadljivk, nagajivci pa so jim na hrbet lepili ribe iz lepenke.

Leta 1713 je francoski sončni kralj Ludvik XIV. ta dan razglasil za “dan norcev in lažnivcev”, saj naj bi ga tega dne njegov dvorni norček tako potegnil za nos, da je bil skoraj ob krono.

Ta neuradni praznik je danes znan po celem svetu in vsaka država ima zanj svoje ime. Slovenci ga imenujemo ”dan norcev”, Francozi ”aprilska riba”, v špansko govorečih deželah pa ”dan nedolžnih (otrok)” – el dia de los (niños) inocentes.

Vendar previdno, v nekaterih državah si lahko prvoaprilske šale privoščite le do poldneva, nato pa se je potrebno zresniti, saj naj bi potegavščine po 12.00 uri prinašale nesrečo.

Ampak zakaj bi se šalili samo 1. aprila, če pa imamo razlog za smeh lahko vsak dan.

Zgodba o zajcu Skoku, ki ga prijatelji vsako leto prvega aprila potegnejo za nos.

(Urša Krempl)

Kaj pa vi ali ste danes že koga potegnili za nos?

 

 

Prispevek pridobljen s spletnih strani:

https://www.rtvslo.si/na-danasnji-dan/1-april-smeha-in-sal-poln-prvi-april/329644

https://motiviran.si/zakaj-praznujemo-1-april

https://www.dnevnik.si/1042583383

http://lendavainfo.com/zakaj-je-1-april-dan-norcev/

https://www.bukla.si/knjigarna/otrosko-in-mladinsko/od-4-do-8-let/leposlovje-za-otroke/prvi-april.html (slika)

 

 

 

 

 Pripravili: Urška Zlodej in Nataša Deželak, skupina Balončki, enota Poljanska

Dostopnost