Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

ROŽICE MED ČUDEŽNIMI ZVERINICAMI

Živali nas učijo odgovornosti za življenje in ljubečega odnosa do vseh živih bitij. Zato smo se podali v svet eksotičnih živali na Bled, pod okriljem društva Bioexo. Spoznali in videli smo veliko “čudežnih zverinic”, ki jih vsakodnevno ne srečujemo v našem okolju. Izvedeli smo, kako so prišle k njim (večina od ljudi, ki so jih kupili, potem pa za njih niso več zmogli ali želeli skrbeti), kaj potrebujejo za življenje, s čim se hranijo in kako za njih skrbijo.

Najprej smo od blizu spoznali in jih lahko tudi pobožali: kuščarja Orsona, kačo – udava Rubena (najbolj pogumen je bil študent Luka, ki si jo je edini upal dati za vrat), paličnjaka (navadnega in listnatega), činčilo Mersi in pajka TaranŠpelo – pajek ptičar. Ah seveda, tudi muco Vilmo, ki je še premlada, da bi razumela, da mora živalce pustiti pri miru. Bila je zelo navihana in igriva, kot mi, in vsake toliko kakšno ušpičila in nas nadvse zabavala! 🙂

Nato smo se preselili v prostor, kjer imajo vse živali razstavljene v terarijih in kletkah, za katere zelo lepo skrbijo. Teh vseh nismo smeli, niti mogli pobožati, ker živalce ne dovolijo – niso udomačene za tuje ljudi. Zato smo jih samo opazovali in poslušali skrbnico Niko, ki nam je povedala veliko zanimivih zgodb, kako je katera od živali prišla k njej. Vmes nam je Nika pokazala tudi mesojede rastline. Ja res je, meso jedo 🙂 muhe in mušice in ostale leteče žuželke, ki jih privabijo s svojim sladkim sokom. Nato pa hammm in jih pojedo.

Dve uri smo sodelovali in poslušali, nato pa se poslovili in se sprehodili do jezera. Spoznali smo, da to ni morje :), da ima Bled veliiiiikoooo jezero, ki se imenuje Blejsko jezero in ima na sredini otoček. Po njem se lahko pelješ s čolnom, ki se mu reče Pletna. In ja, tudi tu imajo grad, ki se imenuje Blejski grad. No do tja se pa res nismo sprehodili, ker bi se prepozno vrnili domov. :)))

Med sprehodom so otroci opazili, da so sredi travnika črke iz rožic in spoznali smo, da piše Bled. Mesto, kamor smo odšli na izlet. Tu smo si vzeli čas za naš daljši postanek in malico. A glej ga zlomka, dve navihani rački, oziroma raca in racak, sta se ves čas smukala okoli naših sendvičev in nam kakšnega tudi izmaknila. Zelo sta bila radovedna ali pa lačna! In popolnoma nič se nas nista bala.

Preden smo odšli na avtobus, smo srečali še Blejske fijakerje (voznike s kočijo in konji) in konjičke posladkali z našimi jabolki. 🙂 Veselo so nam prikimavali.

Polni vtisov smo se vkrcali na avtobus in se pravočasno vrnili domov. Starše smo pričakali na našem najljubšem igrišču pri Špici. Bil je lep in ne boste verjeli 🙂 sončen dan, brez ene same kapljice dežja. 🙂

Dostopnost