Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Gozde pustolovščine

V letošnjem letu si želimo, da postane gozd samoumeven del naših vsakodnevnih dejavnosti. K temu so me usmerili tako otroci in njihove želje, skozi leta pa tudi sama rada odkrivam čarobnost gozda.
Prav gotovo že vsi vemo, da je gozd recept za zdrav, umirjen in optimalen razvoj vseh nas. Otrokom pa daje poleg spoznavanja, raziskovanja in pozitivnega odnosa do narave, tudi prepoznavanje lastnih občutkov in potreb- spoznavanje samega sebe. Vsak otrok v gozdu najde nekaj, kar mu ustreza, odkriva svojo domišljijo in razvija kreativnost, naravo bolj ceni in spoštuje.
Zato smo že v prvih dveh mesecih preživeli veliko časa v gozdu. Z otroki smo spoznavali drevesa, liste, gobe, male in velike živali gozda. Spoznali smo, da je igra brez igrač v gozdu, še bolj zanimiva, ustvarjalna in pristna. Otroci so zelo hitro našli naravne igrače. Igro sem z veseljem opazovala, na štoru so naredili žar in peka kostanja je stekla, v zavitih listih so ga prodajali za storže. Naredili so si naravne tobogane in mostove iz podrtih dreves. Veje so postale ribiške palice, storži ribice. Kopali so po tleh z vejami, storži, odkrivali, da ne potrebujejo lopatk. Risali z vejami risbe v gozdna tla. Sestavljali mozaike iz kamenčkov, storžev, kostanja, listov, in še bi lahko naštevala. V gozdu smo naredili jutranji krog, se razgibavali in uporabili za poligon naravne ovire in pripomočke. Zapeli smo pesmice, prebirali pravljice, poslušali naše odmeve,…
Veliko dejavnosti smo iz vrtca preselili v gozd, ki je postal za nas zelo poseben kotiček na zemlji. V njem so otroci bolj sproščeni, se lažje umirijo ter lažje gradijo medsebojne odnose, veliko manj je konfliktov.
V gozd se bomo še vračali v vseh letnih časih in vremenu. Komaj čakamo na nove dogodivščine!

VRTEC POD GRADOM
NOVEMBER 2020
SKUPINA ŽABICE
Napisala: Alenka Zadnikar

Dostopnost