Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Bonne journée, Sončki

Slovenija v okviru programa Erasmus vsako leto gosti dijake na študijskih izmenjavah. Tako je naš vrtec gostil 4 študente iz Francije.
V skupini Sončkov smo se razveselili dijakinje Pauline, ki je bila z nami 3 tedne.
Predstavila nam je sistem vrtcev v Franciji, ki se zelo razlikuje od našega. V izobraževalni sistem lahko otroci vstopijo pri dveh mesecih, saj porodniški dopust traja le 16 tednov. V vrtcih ni veliko prostih mest, zato otroke pogosto varujejo varuške.
Izobraževanje v Franciji je obvezno za otroke od 6 do 16 let. Osnovna šola je razdeljena v dva dela, in sicer otroci obiskujejo école primaire od šestega do 11. leta, od 11. do 15. leta pa collège. Ob koncu collègea učenci opravljajo preverjanje, imenovano brevet, ki je podobno nacionalnemu preverjanju znanja v Sloveniji. Srednja šola traja 3 leta, na univerzo so sprejeti vsi.
S Pauline so otroci hitro navezali stik. Vključevala se je v igro, pomagala pri oblačenju v garderobi in pri deljenju hrane. Pri obrokih smo si dober tek zaželeli tudi v francoščini. Otroke je zanimalo, kako se kateri stvari reče v francoščini, zato nam je izdelala plakat s francoskimi besedami.

Naučila nas je pesem o ribi, ki jo otroci v Franciji zelo radi prepevajo, od zdaj naprej pa tudi mi.

Sončki z Ireno in Hano

Dostopnost