Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Projekt API vrtec pri Balonih

V mesecu juniju smo zaključili z API projektom, ki smo ga izvajali tekom šolskega leta. S projektom smo želeli otrokom približati življenje čebel in jim predstaviti, kako pomembno delo opravljajo.
Najprej smo otroke vprašali, kaj že vedo o čebelah in dobili smo naslednje odgovore: da so rumene, da letijo, imajo krila, da delajo bzzz, da lahko pičijo ter da nam dajo med.
Njihovo znanje smo dopolnjevali in ga nadgrajevali s pomočjo izbrane otroške literature (različni priročniki), z ogledom fotografij ter izbranih videoposnetkov. Večkrat smo se odpravili v Botanični vrt do čebelnjaka ter opazovali čebele. Pozorni smo bili na pomladno prebujanje narave, opazovali smo travnik ter travniške živali in cvetlice ter pri tem velikokrat opazili čebele.

Življenje čebel smo vključili v različne dejavnosti (plesali smo kot čebele, se gibali po gibalnem poligonu ob zgodbi Čebele nabirajo med, likovno ustvarjali (risali, barvali, sestavljali in lepili), okušali med, peli pesmice, se naučili deklamacijo Panj, poslušali pravljice …). V sodelovanju z oddelkom Čebelice smo pripravili skupno likovno razstavo v prostorih vrtca.

Ob koncu leta lahko rečemo, da so se čebele otrokom vtisnile v spomin. Če jih sedaj vprašamo, kaj nam lahko povedo o čebelah, dobimo naslednje odgovore:
– čebelice živijo v panju ali čebelnjaku,
– čebela je rumena s črnimi progami, ima tipalke in krila,
– zanje skrbi čebelar, ki nosi zaščitno obleko (klobuk, kombinezon in rokavice),
– čebele pozimi počivajo,
– v čebelnjaku živijo matica – kraljica, stražarke, čistilke in delavke,
– delavke so tiste, ki cel dan nabirajo med,
– čebelar je tisti, ki vzame med iz panja,
– čebelice rojijo in se oglašajo bzz,
– če jih pustimo pri miru nas ne bodo pičile,
– na travniku ne trgamo rožic, saj jih potrebujejo čebele.

Deklamacija Panj
Tukaj je panj,
a kje so čebele.
Skrile so se,
vse stran odletele.
Preštej do deset
pa pridejo spet.

Pripravili: Vesna Gajić Korda in Larisa Forjanič

Dostopnost