JUHU, POLETJE JE TU!

Letos smo že nestrpno čakali na poletje. V skupini Oblački smo si poletje krajšali z ogledovanjem...

več...
Politika zasebnosti
DEL DOHODNINE ZA SKLAD
VRTCA POD GRADOM

Čajanka v vili na Strossmayerjevi

Vila na Strossmayerjevi že od nekdaj privlači poglede zaradi svoje impozantnosti zunanjosti, prav tako pa ima svoje malce mistično dogajanje skozi zgodovino in je tako zanimiva za nas, ki v njej delamo kot tudi za zunanje obiskovalce.

V štiridesetih letih prejšnjega stoletja se je vanjo s svojim možem vselila ga. Marija Skušek oziroma Tsuneko Kondō-Kawase, po rodu Japonka, kjer je živela do svoje smrti 1963 leta. V tem času je v hiši začel delovati tudi vrtec. Več o zgodovini hiše oziroma o Skuškovi zbirki azijskih predmetov si lahko preberete na: : https://vazcollections.si/zbirke/skuskova-zbirka-sem/
Prav tako kot nas tudi zgodovinarje zanima preteklost naše hiše, zato smo se v petek 1.10.2021 zbrali in ugotavljali kaj pravzaprav vemo o sami zgodovini hiše in njenih prebivalcev . Na čajanki v lepem sončnem vremenu smo se zbrali nekateri bivši zaposleni (ga. Milena Zupančič, ga. Vida Matevžič),pomočnica vzgojiteljice Mojca Gorše in svetovalna delavka Urška Michler ter naše gostje : Helena Motoh z Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, ter Klara Hrvatin in Maja Veselič iz Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani, ki v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji že nekaj časa raziskujejo vzhodnoazijsko gradivo, ki se nahaja v različnih slovenskih muzejih in institucijah .

Ob prijetnem druženju nam je čas kar prehitro minil.

Dostopnost